Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

Poniżej przedstawiamy przepis na kremową zupę czosnkową z żółtym serem. Jest to ciekawa alternatywa na Wielkanoc, ale i nie tylko.

 

Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

4 porcje

Czas wykonania: 50minut

Składniki:

4-5 ziemniaków

1 główka czosnku

1 cebula

½ marchewki

200 ml śmietany kremówki

1l bulionu (warzywnego lub wołowego)

sól

pieprz

szczypiorek

oliwa z oliwek

ser Edamski

Wykonanie:

Obierz ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba. Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy.

źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy