Lokalna żywność – zapraszamy na zakupy

Świeże, sezonowe warzywa, sery i wędliny – to produkty, które znajdziemy w sklepie internetowym Lokalna Żywność. W ofercie także miody, powidła i soki. Zapraszamy na ostatnie zakupy przed wakacyjną przerwą, kolejne okienko zakupowe we wrześniu. Zamówienia można składać do 24 czerwca. Odbiór 27 czerwca w trzech toruńskich lokalizacjach.

– Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych w naszym sklepie internetowym każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Jest to przykład wdrażania idei krótkiego łańcucha produkcji żywności, czyli dostawy wprost od rolnika i małych lokalnych producentów. Zamówienia są zbierane odpowiednio wcześniej, aby dostawa mogła odbyć się bezpośrednio po zebraniu lub wytworzeniu produktów. Dzięki temu są one najświeższe, co zapewnia najwyższą jakość. Produkty są dostarczane w ekologicznych torbach wielorazowego użytku.

Zamówione produkty będą gotowe do odbioru w czwartek 27 czerwca w jednym z trzech miejsc w Toruniu:

  • na trzecim piętrze w bufecie Urzędu Marszałkowskiego przy placu Teatralnym 2 od 14.30 do 16,
  • budynku Urzędu Marszałkowskiego przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie 73 w sali numer 16, w godzinach od 14.30 do 16.30,
  • Auli UMK przy ulicy Jurija Gagarina 11, od 15 do 16.

Sklep Lokalna Żywność w liczbach:

  • działa od trzech lat, czyli od 2021 roku
  • w asortymencie ponad 400 produktów
  • zrzesza 24 producentów żywności z naszego województwa – 21 rolników i 3 małych lokalnych przedsiębiorców.

Rolnicy, którzy chcą dołączyć do grona naszych dostawców, mogą zgłaszać się za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kontakt@lokalna-zywnosc.pl.

Świeże produkty pochodzące od lokalnych rolników można zakupić także na wielu targowiskach w regionie, które przeszły gruntowną rewitalizację dzięki środkom unijnym z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW).

Rozmowa z Dorotą Słomkowską, z Murczyna (powiat żniński), która w sklepie „U Doroty” prowadzi sprzedaż wędlin, wytwarzanych w jej gospodarstwie w oparciu o tradycyjne pałuckie receptury. 

 

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP