Nakło nad Notecią: Certyfikaty Jakości „Nadnotecka Marka” wręczone

Dzisiaj, 22 marca 2023 roku podczas XLIII Walnego Zebrania Członków Związku Miast i Gmin Nadnoteckich, które odbyło się w Nakle nad Notecią wręczono po raz pierwszy certyfikat jakości „Nadnotecka Marka”. „Nadnotecka Marka” certyfikacja produktów regionalnych prowadzona na zlecenie Związku Miast i Gmin Nadnoteckich z/s w Nakle nad Notecią – faza pilotażu potrwa do 31.03.2023r. jako narzędzie wykorzystania istniejących potencjałów oraz wdrożenia mechanizmu promocyjnego. W drugiej fazie (do 30.04.2023r.) nastąpi inwentaryzacja i wskazanie struktur dystrybucyjnych umożliwiających nabycie tych produktów na całej długości przebiegu Noteci. Certyfikacja zorganizowana przez Związek Miast i Gmin Nadnoteckich jest przedsięwzięciem kierowanym do wszystkich producentów i wytwórców najwyższej jakości produktów spożywczych wytwarzanych na terytorium funkcjonowania Związku, starających się o prawo używania Certyfikatu Jakości „Nadnotecka Marka”. Zarząd postanowił o prowadzeniu naboru ciągłego w procesie certyfikacji, jednocześnie nie przedłużając fazy pilotażu. Ogłoszenie będzie publikowane na www.rzekanotec.pl, tak by mogli kolejni producenci ubiegać się o „Nadnotecką Markę” – znak jakości nadawany przez Związek Miast i Gmin Nadnoteckich.

Zarząd Związku Miast i Gmin Nadnoteckich obradujący w dniu 13 lutego 2023 roku w Ujściu, po analizie zgłoszeń produktów rekomendowanych do przyznania Certyfikatu Jakości w ramach projektu pilotażowego jednogłośnie przyznał „Nadnotecką Markę” wszystkim zgłoszonym 21 (22) produktom:
1. Miód, pyłek kwiatowy, wosk, propolis Pasieka Rodzinna Łotoczko (gm. Santok)
2. Naturalny miód pszczeli akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Tomasz Piniewski (gm. Santok)
3. Miód i produkty pszczele Pasieka Róża i Henryk Rolbieccy (gm. Białośliwie)
4. Piwo Noteckie (Pils, Jasne Pełne, Ciemne Eire, Bursztynowe, Niefiltrowane)- Browar
Czarnków S.A. Chodzież
5. Wino gronowe ze szczepów Vitis Vinifera– Winnica Bergkolonie (gm. Santok)
6. Miody – Pasieka Kuś (gm. Nakło nad Notecią)
7. Podgrzybek brunatny marynowany cały – P.H.U. Tadeusz Lemiesz (gm. Drawsko)
8. Produkty pszczele: miód rzepakowy, mniszkowy, faceliowy, gryczany, wielokwiatowy, lipowy,
spadziowy; pyłek kwiatowy i propolis Andrzej Płotka (gm. Nakło nad Notecią)
9. Myszka wędzona premium Zakłady Mięsne Czarnków „Dolina Noteci” (gm. Czarnków)
10. Powidła Białośliwskie Koprowe – Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” Białośliwie (gm.
Białośliwie)
11. Wina gronowe odmianowe białe i czerwone – Winnica Vineas Montis sp. z o.o. (gm. Santok)
12. Rogaliki Barcińskie Krzysztof Leśniewski Kuchnia Pałucka (gm. Barcin)
13. Gulasz notecki konserwa sterylizowana- Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski (gm. Łabiszyn)
14. Wina szlachetne Vitis Vinifera – historyczne – Winnica Pod Basztą Konrad Kowalicki (gm.
Santok)
15. Piernik Notecki – Koło Gospodyń Wiejskich Pturek (gm. Barcin)
16. Deser Zuzia o smaku śmietankowo – czekoladowym – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (m. Czarnków)
17. Serek śmietankowy Juliko 24% Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (m.
Czarnków)
18. Śmietanka 30% Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (m. Czarnków)

19. Kaszka manna z dodatkiem owoców 150g Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w
Czarnkowie (m. Czarnków)
20. Śmietana ukwaszana 18% Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (m. Czarnków)
21. Deser ryżowy Czaruś Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (m. Czarnków)
22. Borowik marynowany, Podgrzybek marynowany, Sos owocowy żurawina ( marki Devaldano ) – PH-U „Danex” Sp. z o.o. s. k. w Rosku (gm. Wieleń).

Gratulujemy

tekst i zdjęcia: Dariusz Wojciechowski