Nakło nad Notecią: „Zdrowie na talerzu”

W ramach projektu „Akceptuję”, którego celem jest aktywna integracja i aktywizacja społeczna 10 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym z powiatu nakielskiego, realizowano kolejne zadanie.

ZADANIE 2: „ZDROWIE NA TALERZU”

W ramach zadania przewiduje się przeprowadzenie 30 godzin zegarowych zajęć z dietetykiem. Jedne zajęcia będą trwały min. 3 godziny zegarowe. Zaplanowano na zajęciach poczęstunek kawowy. Planuje się zorganizowanie 10 spotkań. Zajęcia mają na celu aktywizację społeczną i poprawę stanu zdrowia. Zajęcia poprowadzi doświadczony dietetyk.

Planowane zagadnienia poruszane na zajęciach: piramida żywienia i zalecenia żywieniowe; zajrzyj głębiej poznaj – błędne koło nawyku; żywienie w cukrzycy typu 2; dzika strona jedzenia- produkty naturalne, ekologiczne, nieprzetworzone; prawidłowe żywienie, zdrowe nawyki żywieniowe warunkiem szczęścia; cztery psychologiczne aspekty prawidłowych zachowań żywieniowych; żywienie w schorzeniu DNY-moczanowej; rak – współczesna choroba cywilizacyjna; biologiczne uwarunkowania rzutujące na fizjologię głodu i sytości; jak oceniać walory zdrowotne produktów na podstawie etykiety. (opcjonalnie wycieczka do sklepu); składniki motywacji – autonomia, relacyjność, kompetencje; rola aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Dokładna tematyka zostanie dostosowana do potrzeb i oczekiwań grupy.

Planuje się, że zajęcia będą miały też wymiar praktyczny. Uczestniczy dowiedzą się jak przygotowywać proste i smaczne koktajle i smoothie. Dlatego planowany jest zakup blenderów (2 szt.) i wag (2 szt.) umożliwiających ważenie składników i przygotowanie w sali szkoleniowej koktajlu. W związku z przygotowywaniem napojów planuje się zakup takich produktów jak warzywa, owoce, mleko, sok, orzechy, itp. niezbędnych do przygotowania napojów. Chcemy pokazać uczestnikom jak w prosty sposób urozmaicić jadłospis, przygotować menu, które jest pełne składników odżywczych i witamin a jednocześnie łatwostrawne.

Każdy uczestnik otrzyma komplet książek o tematyce zdrowego żywienia, dostosowany do potrzeb grup. Proponowane pozycje to: „Antyrak”; „Historia wewnętrzna”; „Food Pharmacy” Zakładamy, że książki będą bardziej przydatne niż materiały przekazane na nośnikach elektronicznych.

 

 

 

Projekt objęty grantem realizowany w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność wdrażanej przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi 11 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.

Starostwo Powiatowe w Nakle nad Notecią