Orientalne szaszłyki z warzywami

Traditional Shashlik with Salad and Yufka Bread as top view on an old burnt cutting board

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty. Smacznego!

Składniki:

– 500 g mięso na szaszłyki w marynacie orientalnej (np. marki Pekpol)

– papryka czerwona (może być ostra)

– papryka zielona

– pieczarki

Sałatka:

– ulubiona sałata (np. masłowa)

– pomidorki koktajlowe

– papryka

– ser typu feta

– oliwki

– sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa dobrze umyć, a pieczarki obrać ze skóry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
  2. Paprykę czerwoną i zielona pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub grube plastry
  3. Na namoczone patyczki nakładać na przemian warzywa i mięso
  4. Gotowe szaszłyki piec na grillu aż mięso będzie miękkie lub w piekarniku w temperaturze 220 stopni (około 20-30 minut)
  5. Przygotować sałatkę – pokroić wszystkie warzywa w mniejsze części, wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i dodać ser
  6. Szaszłyki podawać z wyrazistymi sosami, np. słodko-kwaśnym lub sweet chili
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Manager SFERA Group