Przekąski kibica – zielone jak murawa i pełne zdrowia!

Długo na nie czekaliśmy, mistrzostwa Euro zaraz startują. W zestawie kibica, który rozsiądzie się wygodnie przed telewizorem nie zabraknie biało-czerwonych koszulek, czapeczek, gwizdków i… przekąsek kibica! A te nie muszą być zawsze ciężkie i grzeszne. W końcu sport to zdrowie! Jeśli nie chcesz stracić formy w trakcie długich godzin spędzonych przed telewizorem, postaw na zdrową alternatywę dla pizzy i chipsów. Zieloną niczym murawa pod nogami piłkarzy.

Jest niepodważalnym faktem, że kibicowanie wyczerpuje na równi z solidnym treningiem. Organizm domaga się uzupełnienia kalorii. Dobrze być wcześniej odpowiednio przygotowanym, żeby w sądnej godzinie nie zejść ze ścieżki zdrowia. Czym zapełnić stół przed meczem? Podpowiadamy.

Sosy, dipy, pasty

Prosty sposób na smaczne urozmaicenie każdej mniej lub bardziej zdrowej przekąski. Szybko się je robi i można zastosować w wielu wariantach. Do tradycyjnych nachosów, lub mniej kalorycznych warzyw pokrojonych w słupki, świetnie sprawdzi się hummus z zielonego groszku. Nie wymaga skomplikowanych składników, a jego przygotowanie w urządzeniu Thermomix® zajmie kilka minut. W odróżnieniu do tradycyjnego hummusu z ciecierzycy, ten z groszku ma intensywny zielony kolor, który sam w sobie stanowi piękną dekorację stołu. Mniej oczywistym dodatkiem będzie wytrawny sos zabaglione z zielonych liści czosnku niedźwiedziego, na który przepis znajdziesz na platformie Cookidoo®. Można go serwować bezmięsnie – ze szparagami lub pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do steków. Jeśli ma być zielono, to nie obejdzie się bez awokado – króla guacamole. Można przyrządzić je w tradycyjnej odsłonie albo pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, dodając np. mango i żurawinę. Do tak pysznego dipu wystarczy podać grzanki lub paluchy z ciasta na pizzę.

Fast food w wersji slow

Co zrobić, kiedy jednak przyjdzie ochota na danie z kategorii fast food? Najlepiej mieć w zanadrzu zdrowy zmiennik. W bułce, zamiast krwistej wołowiny i rozlanego sera, równie smakowicie będzie się prezentował cytrynowo-ziołowyburger z łososia z cukinią. Najlepiej dodać do niego domowej produkcji majonez, który przygotowany w urządzeniu Thermomix®wychodzi idealnie puszysty.Zamiast pszennych tortilli z mięsnym wypełnieniem, podaj naleśnikowe wrapy z nadzieniem szpinakowym.  Natomiast pizzę zastąpisz pyszną ziołową frittatą z ricottą, którą okrasić możesz jednym z wcześniej przygotowanych dipów.

Jeśli zapragniesz zjeść klasyczną sałatkę, unikaj ciężkostrawnych składników i przetworzonych dodatków. Postaw na zieloną miskę Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami. Sięgaj po sezonowe produkty i smakuj tego, w co teraz obfituje natura.

Te i dziesiątki innych inspiracji znajdziecie na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Agnieszka Kołodyńska-Walków Specjalista ds. PR i komunikacji Vorwerk Polska