Przepis marki Britta. Letnia zupa warzywna z ryżem

Publikujemy przepis na letnia zupę z kalafiorem, cukinią i marchewką oraz ryżem białym Britta. To idealna propozycja na długi weekend. Aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa! Pozwoli cieszyć się wolnym czasem i odpocząć od codziennych zmartwień.

Przepis marki Britta. Letnia zupa warzywna z ryżem

Składniki:

  • 2 saszetki białego ryżu Britta
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w mniejsze części
  • 1 duża marchewka pokrojona w mniejsze części
  • 1 cukinia pokrojona w mniejsze części
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1/2 kalafiora rozdrobnionego w mniejsze części
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • Oliwa
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, kalafior, i paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać puszkę pomidorów 2 litry wody i przyprawy.
  3. Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać ryż i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z posiekaną bazylią.
  4. Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist Sfera Group