Regionalni producenci zapraszają na zakupy

Wyroby prosto od rolników z naszego województwa. Produkty bez chemicznych dodatków, a wśród nowości syrop z mniszka lekarskiego, świeżo wysmażone powidła z rabarbaru czy metka łososiowa. Świeże lokalne wyroby są dostępne na wyciągnięcie ręki prosto od producentów z Kujaw i Pomorza w sklepie internetowym Lokalna Żywność – zamówienia można składać do poniedziałku (27 czerwca) do 12. Odbiór 30 czerwca w trzech lokalizacjach w Toruniu.

– Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych w naszym sklepie internetowym każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

W ofercie sklepu Lokalna Żywność między innymi szeroki wybór swojskich wędlin, rzemieślniczych serów krowich i kozich, duży wybór olei tłoczonych na zimno, domowe pierogi i zioła.

Zamówione produkty będą gotowe do odbioru w czwartek 30 czerwca 2022 roku w jednym z trzech miejsc w Toruniu:

  • bufecie Urzędu Marszałkowskiego przy placu Teatralnym 2 (trzecie piętro) od 14.30 do 16,
  • budynku Urzędu Marszałkowskiego przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie 73 w sali numer 16, w godzinach od 14.30 do 16.30,
  • Auli UMK przy ulicy Jurija Gagarina 11, od 15 do 16.

Produkty od początku do końca powstają w jednym gospodarstwie. Jest to przykład wdrażania idei krótkiego łańcucha żywności. Zamówienia są zbierane odpowiednio wcześniej, aby dostawa mogła odbyć się bezpośrednio po zebraniu lub wytworzeniu produktów. Dzięki temu są one najświeższe, zapewnia to najwyższą jakość. Produkty są dostarczane w ekologicznych torbach wielorazowego użytku, a mleko sprzedawane w butelkach zwrotnych. Zakupy na Lokalnej Żywności to także wyraz wsparcia lokalnego biznesu.

Rolnicy, którzy chcą dołączyć do grona naszych dostawców, mogą zgłaszać się za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kontakt@lokalna-zywnosc.pl.

Źródłem finansowania projektu są grant Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i budżet województwa. Realizacja jest możliwa dzięki współpracy samorządu województwa z marszałkowskim Regionalnym Ośrodkiem Edukacji Ekologicznej w Przysieku.

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

zdjęcia: Lokalna Żywność, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP