Strasznie smaczna i szybka przekąska na Halloween – mumie z parówek w cieście francuskim

Cute sausage mummies served on white table, flat lay with space for text. Halloween party food

Twoje pociechy uwielbiają Halloween? Przygotuj dla nich specjalną, straszną przekąskę, która będzie pasowała do charakteru tego święta. Nasza propozycja to pożywne i straszne mumie z parówek, zawiniętych w ciasto francuskie. Ta przekąska jest prosta w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Parówkowe mumie sprawdzą się nie tylko na Halloween, ale też na każdą inną imprezę – pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Parówki zawinięte w ciasto francuskie, to danie, które możesz serwować na wcześniejszą kolację lub jako ciepłą przekąskę podczas domówki. Przepis jest bardzo prosty i, co ważne, szybki w przygotowaniu. Aby przyrządzić to upiorne danie potrzebujesz tylko trzech składników: sięgnij po ulubione parówki, opcjonalnie mogą być kabanosy, ciasto francuskie i trochę żółtego sera. Oczywiście możesz użyć też innych dodatków, które lubisz: papryki, pieczarek, keczupu lub majonezu. Parówki wystarczy owinąć ciastem francuskim – będą przypominały mumie, i dorobić im oczy (np. z ziarenek pieprzu). Jeśli dodatkowo chcesz skrócić czas przygotowania tej pysznej przekąski, użyj gotowego ciasta francuskiego, a wykonanie zajmie ci nie więcej niż kwadrans. – Głównym składnikiem tej przekąski są parówki, dlatego wybierzmy produkt, który ma w składzie wysoką zawartość dobrej jakości mięsa, np. parówki Paryżanki z naszej oferty, które są chętnie wybierane przez konsumentów. Oprócz analizy składu, zwróćmy też uwagę na smak i konsystencję parówek: powinny być twardsze i mieć zwartą strukturę – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

„Upiorna” przekąska – mumie z parówek Paryżanek w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie parówek Paryżanek ZM Pekpol
  • kilka plasterków sera żółtego
  • musztarda, keczup lub majonez (opcjonalnie)
  • ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Kroimy ciasto na 10 kwadratów, a potem każdy dzielimy na 4 paski. Z parówek zdejmujemy osłonki. Plasterkami żółtego sera zawijamy parówki. A następnie owijamy każdą kiełbaskę w 4 paski z ciasta – tak, żeby ją przykryły. Aby zrobić twarz mumii, odsłaniamy spod ciasta kawałek parówki na wysokości ok. 1 cm od jej końca. Tak przygotowane parówki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu czekamy chwilę aż parówki nieco ostygną i robimy mumii oczy z ziarenek pieprzu, a musztardą rysujemy usta.

Smacznego!

ZM Pekpol Ostrołęka