W ramach realizacji zajęć pozalekcyjnych „Co tu pachnie w liceum?”, dofinansowanych przez Zarząd Powiatu Nakielskiego, uczniowie Liceum Ogólnokształcącego w Szubinie uczestniczyli w warsztatach naukowych przygotowanych przez pracowników Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej im J.J. Śniadeckich. Podczas zajęć laboratoryjnych „Zakręceni w aromatach” uczniowie dowiedzieli się, jaka jest różnica między oceną sensoryczną i organoleptyczną substancji, rozpoznawali nuty zapachowe olejków eterycznych. Podczas kolejnych warsztatów licealiści oznaczali metodą Mohra zawartość procentową soli kuchennej w wybranych produktach spożywczych, przygotowywali odpowiednie roztwory, miareczkowali je i obliczali stężenia.
Było to kolejne ciekawe spotkania młodzieży szubińskiego liceum na Politechnice. Pracownikom uczelni bardzo dziękujemy za zaproszenie i przygotowanie zajęć!
tekst – Arleta Marchlewska
zdjęcia-Wiktoria Bak, Klaudia Bethke