Tradycyjne przysmaki na tłusty czwartek

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych reprezentują część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 90 wyrobów i potraw z naszego regionu. Wśród nich jest 18 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze. Ostatnie dwie potrawy wpisane na listę w lutym tego roku to:

  • pierniczki drobne (kamyczki) (zgłoszone przez Karolinę Mitkowską, gmina Wtelno, powiat bydgoski),
  • pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami (zgłoszone przez Danutę Herbę, gm. Koronowo, powiat bydgoski).

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Nasze propozycje przepisów na tłusty czwartek z naszej Listy Produktów Tradycyjnych:

  • pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski),
  • ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski),
  • placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo (powiat aleksandrowski),
  • amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
  • ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski).


Beata Krzemińska –
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego