Ulubienice wiosny i lata, czyli truskawki w roli głównej

Sezon na truskawki rozpoczął się już na dobre.Wiosna to czas odnowy i świeżości. Delektując się wiosennymi przysmakami, możemy również poprawić ogólny stan zdrowia. Wśród szerokiej gamy apetycznych propozycji truskawki będą jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych opcji. Jakie są ich najważniejsze właściwości?

GARŚĆ WITAMIN

Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C, niż kojarzona z nią cytryna czy inne cytrusy. W 100 g truskawek znajduje się nawet 60 mg tej witaminy, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych. Owoce przypominające kształtem serce pomagają zatem w przyswajaniu żelaza, skracają czas infekcji i przeziębień w organizmie. Witamina ta pomaga też zapobiegać anemii, kaszlowi, zapaleniu oskrzeli i innym chorobom układu oddechowego.Ten wielozadaniowy przeciwutleniacz chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Prócz witaminy C, truskawki zawierają także witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, które regulują dotlenienie krwi.

POPRAWA KONDYCJI SKÓRY

Mało kto ma tego świadomość, ale czerwone owoce chętnie wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym, za sprawą substancji oczyszczających i zwalczających martwy naskórek. Owoc truskawki wykorzystywany w produktach kosmetycznych ma działanie odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Wcześniej wspomniana witamina A działa na elastyczność skóry i poziom jej nawilżenia. Z kolei ziarna truskawek świetnie sprawdzą się w relaksujących peelingach.

TRUSKAWKI W KUCHNI

Królowe wiosny i lata są niezastąpione w kuchni – można spożywać je w wielu różnych postaciach. Dostępne są świeże, mrożone, liofilizowane, a także w postaci dżemów i innych przetworów. Można łączyć je z kefirem, cukrem czy białą czekoladą. Możemy serwować je na słodko, ale warto próbować wprowadzać je do bardziej wytrawnych dań, np. do sałatek, czy łączyć z serem pleśniowym. To jedne z najpopularniejszych owoców spożywanych na świecie, ale niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Warto wykorzystać ich wszystkie możliwości oraz pomyśleć o naszykowaniu przetworów, które umilą nam czas w chłodniejszych miesiącach. Na platformie z przepisami Cookidoo® na urządzenia Thermomix® znajdziesz całą masę przepisów z wykorzystaniem truskawek w różnej postaci.

Lemoniada truskawkowa

(TM6, TM5)

Składniki

700 g truskawek, świeżych
80 g miodu
100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 2 szt.)
750 g wody mineralnej, gazowanej, schłodzonej lub 750 g wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
5 g liści mięty pieprzowej, świeżych
250 g kostek lodu

Przydatne przybory kuchenne

dzbanek

Części urządzenia Thermomix

miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryny, zmiksować 1 min/obr. 10.

    2. Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać 10 s/obr. 3. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.

    3.  Do naczynia miksującego włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do dzbanka z lemoniadą, wymieszać kopystką.

    4.  Lemoniadę truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. W wysokim i dużym naczyniu dokładnie zblendować truskawki wraz z miodem i sokiem z cytryny.
  2. Dodać wodę mineralną i miętę i wymieszać długą łyżką. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.

    3. Rozdrobnić lód i następnie przełożyć go do dzbanka z lemoniadą, wymieszać.Lemoniadę truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

źródło: Materiały prasowe Vorwerk Polska