Wiejski jarmark przed Urzędem Marszałkowskim

Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki dla wszystkich mieszkańców Kujaw i Pomorza. W piątek (15 października 2021 roku) od godziny 13:00 będzie można zaopatrzyć się w najwyższej jakości towary pochodzące z regionalnych upraw i hodowli. Przed budynkiem Urzędu Marszałkowskiego szesnastu rolników i wytwórców żywności będzie sprzedawać warzywa, owoce, ryby, sery, przetwory i wędliny.

– Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych na piątkowym jarmarku każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek. Zapraszam wszystkich mieszkańców regionu przed Urząd Marszałkowski, aby posmakować i zakupić lokalną żywność – zachęca marszałek Piotr Całbecki. 

Podczas trzygodzinnego jarmarku mieszkańcy będą mogli także skosztować ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających.

Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów będą dostępne przy stoiskach:

– „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński),

– „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),

– „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).

Sery różnego rodzaju będzie można znaleźć na stoiskach:

– „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński),

– „Kozie Ławy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński).

Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe będą oferować:

– „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),

– „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),

– „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),

– „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)

Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, zaoferują:

– Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),

– Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),

– „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński).

– Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).

Dostęp do zdrowych olejów zapewni rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, powiat inowrocławski), a gospodarstwo EKO-MŁYN Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (powiat nakielski) umożliwi zakup mąk i kasz. Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.

Do degustacji dostępne będą także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat nakielski) oraz Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).

Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą możliwe do zakupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Internetowe okienko zakupowe zostanie otwarte 20 października. Szczegóły dotyczące zamawiania żywności dostępne w zakładce Gdzie odebrać.

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego  

Fot. Wydz. Koordynacji RLKS UMWKP