Wielkanocne jajeczka z ryżu na słodko

Przedstawiam prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do świątecznego śniadania – Wielkanocne ryżowe jajeczka. Ich wykonanie będzie z pewnością świetną zabawą dla dzieci! Zachęcam do zapoznania się i wykorzystania przepisu – mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla czytelników.

Wielkanocne jajeczka z ryżu na słodko

Składniki:

  • 200g białego ryżu (np. marki Britta)
  • 400ml wody
  • 600ml mleka
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
  • posypka do dekoracji

Wykonanie:

  1. W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
  2. W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
  3. Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
  4. Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group