17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze. Zielone koniczynki z dipem serowym będą idealnie pasować do piwa, ale świetnie sprawdzą się także na co dzień, jako zdrowszy zamiennik chipsów.
Zielone koniczynki z dipem serowym
Składniki
Krakersy:
garść Szpinaku młodego marki Eisberg
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
szczypta soli
łyżeczka płatków chilli
Dip:
100 g serka topionego
80 g startego sera Gouda
pół szklanki mleka
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku
Przygotowanie
Krakersy:
Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).
Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremkąw kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.
Dip:
Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.
Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group