Tradycyjna babka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. W okresie Świąt Wielkanocnych to obowiązkowa pozycja na każdym stole. Prezentujemy przepis na przygotowanie cytrynowej babki wielkanocnej w wersji bezglutenowej. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu oraz zdjęcia marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Cytrynowa babka wielkanocna
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast (500g) np. marki Ocelio
- 150 g masła lub bezglutenowej margaryny
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 1 cytryna
- cukier puder
- olej
- bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka
Wykonanie:
- Do mieszanki dodać rozpuszczone masło lub margarynę, cukier, jajka i mleko.
- Do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
- Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
- Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 170 st.
- Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|