Bezglutenowy chleb zimowy

Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!

Składniki:

  • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego (np. marki Ocelio)
  • 470g wody
  • 30g oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki słonecznika
  • 100g żurawiny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Nastawić piekarnik na 220 st. C.
  3. Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.
  4. Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.
  5. Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut.

Smacznego!

Łukasz Nocuń – Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group