Błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę. Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Choć tegoroczny karnawał świętujemy zgoła inaczej, niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami, przygotowaliśmy zapiekane bagietki. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne – połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę.

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Składniki:

bagietka

kilka łyżek oliwy

100g Rukoli marki Eisberg

2średnie gruszki

225 g sera halloumi

łyżka masła klarowanego do smażenia

garść orzechów włoskich

kilka łyżeczek konfitury z borówek

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej). Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.

Dominika Szalek-Kanofocka – PR Manager ORCHIDEA Creative Group