Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba — na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa — na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie. Co powinno znajdować się w koszyku i co te potrawy symbolizują?
Jajka – symbol życia, które się odradza, ale także Zmartwychwstania Chrystusa. Jajka najczęściej barwi się różnymi kolorami lub ozdabia specjalnymi wzorami (pisanki). Dla ozdoby można dodać także kolorowe wydmuszki.
Chleb – symbol, który wiąże się z ciałem Chrystusa i wydarzeniami Wielkiego Czwartku oraz Ostatniej Wieczerzy. Chleb jest podstawowym posiłkiem, modlimy się o niego w modlitwie „Ojcze Nasz” i prosimy, by nigdy go nie zabrakło.
Baranek – oznacza Chrystusa prowadzonego na rzeź, umierającego za człowieka, a następnie zmartwychwstałego i triumfującego. Baranka wykonuje się masła, z ciasta lub z cukru. Najczęściej zawiera także chorągiewkę z napisem Alleluja – okrzykiem radości wychwalającym Boga.
Sól – symbolizuje ochronę przed zepsuciem, ale także obronę przed wszelkim złem i działaniem diabła. Chrystus mówił o swoich uczniach, że są „solą ziemi”. Jej znaczenie nawiązuje także do więzi między Bogiem a jego ludem.
Mięso i wędliny – są symbolem witalności, zdrowia i dostatku. Są także pamiątką baranka paschalnego i wieczerzy, którą Jezus zjadł z apostołami przed swoją męką i śmiercią.
Chrzan – oznacza ludzką krzepę, fizyczną siłę i zdrowie, wzmacnia właściwości pozostałych potraw.
Ciasto – najlepiej, gdy jest zrobione przez nas, nie kupione w sklepie. Symbolizuje ludzkie umiejętności, kunszt wykonania i zdolności. Jest także oznaką słodyczy, która następuje po dniach postu i wyrzeczenia.
Ser – pokazuje związek między człowiekiem a przyrodą. Nawiązuje do dziękczynienia za pokarm otrzymany od zwierząt i szacunku wobec nich.
Pieprz – przypomina o gorzkich ziołach, które Izraelici jedli na pamiątkę swojego pobytu w Egipcie.
Woda – spotykana czasem jako symbol odrodzenia i chrztu, który obmywa nas z grzechu.
Koszyczek powinien być wiklinowy, dekorowany bukszpanem, z białą serwetką.
opracował: Zbigniew Kubisz