Kolejny wyjazd szubińskich licealistów w ramach projektu Teen Einstains

Realizacja projektu „Teen Eisteins” w ramach programu Erasmus+ dobiega końca. W ostatnim roku jego realizacji piątka uczniów I Liceum Ogólnokształcącego im. S. Wyspiańskiego w Szubinie wraz z nauczycielami wyruszyła do Metkovic- miasteczka położonego na południu Chorwacji. Celem wyjazdu było poznanie nie tylko historii i właściwości farmakologicznych wybranych ziół i przypraw, ale także zdrowotne aspekty przygotowywanych na ich bazie potraw. W wymianie, oprócz uczniów z naszej szkoły, wzięli udział również uczniowie partnerskich szkół z Grecji, Bułgarii i Włoch. Chorwacka podróż rozpoczęła się od wycieczki do Delty Naretwy i warzelni soli w Ston, gdzie uczniowie poznali ekologiczne metody pozyskiwania soli morskiej z wód Adriatyku. Program tego dnia obejmował również zwiedzanie Trsteno Arboretum, najstarszego renesansowego ogrodu w Dalmacji oraz Dubrownika – miasta, w którego plenerach kręcono, m.in. „Grę o tron”. W drugim dniu pobytu uczestnicy wymiany  odwiedzili gimnazjum o specjalności rolniczej w Kasteli, gdzie wzięli udział w warsztatach poświęconych przyprawom i pestycydom oraz skosztowali tradycyjnych potraw i napojów przygotowanych z własnych upraw przez uczniów szkoły. Kolejnym punktem programu był Split, w którym zwiedzano pozostałości kultury rzymskiej oraz kosztowano specjałów kuchni dalmatyńskiej. Uczniowie przeprowadzali także wywiady z lokalnymi mieszkańcami, aby dowiedzieć się, jakie potrawy są najbardziej popularne w regionie i jakich przypraw używa się w kuchni regionu. W trzecim dniu wyjazdu uczniowie sami gotowali w szkolnej kuchni, przygotowując potrawy w oparciu o lokalne produkty. Efektem ich pracy była m.in. marmolada pomarańczowa, strudel i arancini – regionalny słodki przysmak. Każda z partnerskich szkół prezentowała także historię przypraw i potraw opartych na ziołach stosowanych w swoim  kraju. Okazało się, że w Bułgarii największą popularnością cieszy się cząber, w Polsce przyprawą narodową jest jałowiec, w Grecji czosnek, w Chorwacji rozmaryn a we Włoszech bazylia. Na zakończenie wyjazdu odbyła się wycieczka łodzią po lokalnej rzece do wioski Vid, gdzie uczniowie poznawali starożytną historię regionu. Efektem chorwackiej wyprawy  jest e-book o ziołach i tradycyjnych potrawach partnerów projektu.

Materiał: M. Piekarska