Pomysły na bezglutenowe słodkości z sezonowymi owocami

Lato zazwyczaj rozpieszcza nas słoneczną pogodą oraz… przepysznymi owocami sezonowymi. Truskawki, borówki czy czereśnie to prosta droga do letnich wypieków i nasyconych smakami deserów. W diecie osób niemogących jeść glutenu również nie może zabraknąć miejsca na słodycz. Przy ograniczonym wyborze warto przygotować coś samemu. Przedstawiamy kilka pomysłów na bezglutenowe owocowe pomysły na słodki poczęstunek!

Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiańskich puddingów, owsianek na słodko czy owocowych tart lub ciast. Wśród deserów i wypieków dostępnych w sklepach ogólnospożywczych czy cukierniach, trudno o łakoć bez tego alergenu. Dlatego warto zabrać się za przyrządzanie własnych, domowych bezglutenowych słodkości. Dzięki temu nie tylko możemy poćwiczyć rolę profesjonalnego cukiernika, ale też wiemy, co jemy: bez zbędnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na słodki podwieczorek lub „coś do kawy” poniżej.

Soczyście czerwone

Truskawki, maliny i czereśnie to letnie owoce, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kuchni! Posiadają mnóstwo witamin i minerałów, wpływających na funkcjonowanie oraz zdrowie całego organizmu. Są także niskokaloryczne, będą więc idealne dla osób dbających o linię. Ich atrakcyjność zdecydowanie podbija słodki, intensywny smak oraz uniwersalność: nadają się do każdego rodzaju deseru.

Truskawki doskonale sprawdzą się przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast. Takie gotowe mieszanki posiadają idealne proporcje składników, co sprawia, że bez trudu przygotujemy doskonałe ciasto – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze śmietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Do ciasta znów możemy wykorzystać bezglutenową mieszanką, do tego dodajmy również rozpuszczoną tabliczkę czekolady i świeże maliny. Całość polecamy podawać na ciepło z kulką bezglutenowych lodów waniliowych lub śmietankowych.

Pysznie fioletowe

Jagody, borówki i jeżyny stanowią niemałą konkurencję dla czerwonych owoców. Bogate w witaminę C oraz naturalnie występujące antyoksydanty stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Z pewnością nikt nie oprze się deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi jeżynami. Co powiecie na gofry bazie roślinnego napoju z jagodami i prawdziwą bitą śmietaną? Do mieszanki bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast, zamiast mleka krowiego, dodajemy ulubiony napój roślinny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorować je śmietaną i owocami.

– Latem warto korzystać z sezonowych owoców, przede wszystkim ze względu na ich dostępność na każdym kroku: świeże truskawki, czereśnie czy borówki dostaniemy w większości sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to będzie nasz główny składnik w ciastach i innych słodkościach, ponieważ pora na nie trwa tylko dwa miesiącezaznacza Karol Sadowski z Ocelio

Sezonowe wypieki i desery to także świetny sposób na zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili małą słodkością. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. Sprawdzeni producenci dokładają wszelkich starań, aby produkty były całkowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, że zainspirowaliśmy Was do weekendowych eksperymentów ze słodyczami!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group