Przepis kulinarny – Kurczak Generała Tso

Poniżej publikujemy przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej, urozmaicone ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Kurczak Generała Tso

Składniki:

2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)

650g piersi z kurczaka

Marynata:

1 jajko

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka spirytusu

1/4 łyżeczki sody

3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki octu ryżowego

3 łyżki bulionu

4 łyżki cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki posiekanego imbiru

2 łyżki posiekanego czosnku

3 posiekane cebulki dymki

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
  2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
  3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
  4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
  5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!

Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group