Przepis kulinarny: Ryżowe pączki z nadzieniem kokosowym

Przedstawiamy zaskakujący przepis, który idealnie sprawdzi się w tłusty czwartek – ryżowe pączki z nadzieniem kokosowym. Delikatne ciasto, chrupiące wiórki kokosowe i słodkie nadzienie to doskonały sposób na chwile przyjemności. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Ryżowe pączki z nadzieniem kokosowym   www.britta.pl

Składniki:

Pączki:

  • 2 saszetki białego ryżu (np. marki Britta)
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • wiórki kokosowe

Nadzienie:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 gram cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Metoda:

Ciasto na pączki:

  1. Ryż ugotować bez soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż zmiksować z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz proszkiem do pieczenia.

Nadzienie

  1. Żółtka dobrze wymieszać z mąką przy pomocy blendera.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy masę z żółtkami i mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Pączki:

  1. Z masy ryżowej formujemy pączki. Nadziewamy środek masą kokosową i smażymy w głębokim oleju. Olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku. Na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!