Przepis na rozgrzewający i sycący, jesienny obiad – pieczona kiełbasa z dynią, brokułami, czosnkiem i czerwoną cebulą

Szukasz przepisu na sycące jesienne danie dla całej rodziny? Sięgnij po optymistycznie pomarańczową, sezonową dynię, rozgrzewający czosnek, czerwoną cebulę i odżywczy brokuł. Dodaj odpowiednią wędlinę i gotowe! Oto szybki przepis na jesienny obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę.

Jesienią na warzywnych straganach królują dynie, cukinie i kabaczki. Ale prawdziwą gwiazdą jest właśnie dynia, która chętnie gości na polskich stołach. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem – ma ogromny potencjał kulinarny i można z niej przygotować prawdziwe pyszności. – Dynia świetnie komponuje się z wędlinami, np. aromatyczną kiełbasą Kurpiowskie Specjały. Wędlina powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, dzięki czemu dostarcza niezbędnego białka. W składzie nie ma sztucznych dodatków, takich jak glutaminian sodu. W zestawieniu z zapiekanymi warzywami będzie smaczną i sycącą propozycją na obiad – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Pieczona kiełbasa Kurpiowskie Specjały  z dynią, brokułami i czosnkiem

Składniki:

  • 3 sztuki kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 brokuł
  • 1 dynia piżmowa
  • 4 czerwone cebule
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na większe różyczki, dynię obrać i pokroić w duże kawałki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przeciąć na pół. Warzywa skropić oliwą, natrzeć natką, oregano, solą i pieprzem. Zapiekać razem z kiełbaskami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut.

PEKPOL Ostrołęka