Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym

Dziki ryż to wciąż mało popularny dodatek, który posiada wyjątkowy orzechowy smak i aromat, dlatego doskonale nadaje się jako składnik sałatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem marki Britta na sałatkę z ryżem, batatami i oryginalnym dressingiem imbirowym, który nada sałatce lekko ostry i orientalny charakter.

Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym

Składniki na sałatkę:

  • 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
  • 1 średni batat
  • 50g sera feta
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka nasion dyni
  • garść rukoli

Dressing imbirowy

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cm imbiru startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
  3. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
  4. Składniki na dressing zmiksować blenderem.
  5. Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group