Dziki ryż to wciąż mało popularny dodatek, który posiada wyjątkowy orzechowy smak i aromat, dlatego doskonale nadaje się jako składnik sałatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem marki Britta na sałatkę z ryżem, batatami i oryginalnym dressingiem imbirowym, który nada sałatce lekko ostry i orientalny charakter.
Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.
Sałatka z ryżem dzikim, batatami i dressingiem imbirowym
Składniki na sałatkę:
- 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
- 1 średni batat
- 50g sera feta
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka nasion dyni
- garść rukoli
Dressing imbirowy
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 cm imbiru startego na tarce
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Metoda:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
- W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
- Składniki na dressing zmiksować blenderem.
- Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|