Lato oprócz słońca, upalnych temperatur i urlopów, dostarcza nam także dużo sezonowych warzyw. Świeże i łatwo dostępne są idealnymi składnikami na pyszne obiady. Kolorowe warzywa, jak czerwona papryka, zielona cukinia czy żółte ziemniaki sprawdzą się też w daniach dla dzieci, np. w połączeniu z pysznymi parówkami. Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.
Chociaż parówki zwykle kojarzą nam się z klasyczną formą podania, czyli z bułką i ketchupem, to doskonale sprawdzają się także jako danie obiadowe w formie zapiekanej. Przygotowana potrawa zapewni nie tylko odpowiednią dawkę energii, ale będzie też dobrym źródłem białka.
– Ważne, aby wybrać produkt z wysokiej jakości mięsa, pozyskiwanego od certyfikowanych krajowych dostawców (np. parówki Paryżanki ZM Pekpol wyróżnione godłem Najlepsze w Polsce, które nie zawierają glutenu). Parówki w połączeniu z warzywami będą smacznym i szybkim daniem na obiad dla całej rodziny, ale też na wieczór z przyjaciółmi – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Zapiekane parówki Paryżanki z warzywami
Składniki:
- 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 chili drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.
PEKPOL Ostrołęka