Uczennice MOW w Samostrzelu wicemistrzyniami Polski

Uczennice Branżowej Szkoły I Stopnia w MOW w Samostrzelu wicemistrzyniami Polski w II Ogólnopolskim Karpiowym Konkursie Kulinarnym przeznaczonym dla uczniów szkół gastronomicznych.

Uczennice BS I Stopnia  o profilu gastronomicznym MOW w Samostrzelu: Natalia Lewandowska i Roksana Owsiana pod opieką nauczyciela zawodu Renaty Zmarzły przystąpiły do udziału w II OKKK, który jest finansowany z Funduszu Promocji Ryb. W tym roku karp zaistniał w dwóch potrawach w odsłonie „Food-street”. Celem Konkursu była popularyzacja potraw z karpia w roli głównej wśród przyszłych kucharzy z trendami wiodącej kuchni roślinnej, nowoczesnej klasyce, powrocie do natury, „zero waste” no i kontraście smaków.

Dnia 20 listopada dziewczyny przystąpiły do pierwszego etapu konkursu. Przygotowały dwie autorskie potrawy z karpia w odsłonie „street – foodowej”. Były to: burger z karpia w bułce z dyni i wrap kukurydziany z szarpanym karpiem. Zadaniem było stworzenie receptur po cztery porcje dla każdego dania. Należało je wykonać i udokumentować fotografiami poszczególnych etapów przyrządzanych potraw.

Spośród 128  rewelacyjnych, pomysłowych i innowacyjnych prac, na podstawie których młodzież stworzyła potrawy kuszące na odległość swoim wyglądem, ale także zastosowaniem w „szybkiej kuchni”, o co organizatorzy prosili, Jury w składzie Jarosław Uściński, Norbert Sokołowski i Mariusz Powierża wyłonili 12 najciekawszych propozycji, a z  nich 6 o najwyższych notach. Wśród tych 6 drużyn znalazły się nasze uczennice, które przeszły do drugiego etapu.

Pojechały z pełnym ekwipunkiem produktów i drobnych urządzeń do Warszawy – Hala Koszyki – magicznego miejsca tętniącego ulicznym jedzeniem i miejscem wybitnych wydarzeń kulinarnych. Tam spotkało się 6 drużyn, które pod okiem 5 wybitnych ekspertów i pod okiem kierownika, prezesa Funduszu Promocji Ryb, pana Zbigniewa Szczepańskiego wykonały po dwie swoje popisowe potrawy. Na ręce młodzieży patrzyli  fotoreporterzy, telewizja TVP. Jurorzy byli wszędzie i zadawali mnóstwo pytań.

Jury dało drużynie mnóstwo informacji zwrotnych,  które  na pewno będą inspiracją do  działań i kolejnego udziału w  konkursie.

Uczennice i nauczyciel zawodu zostali nagrodzeni  dyplomem, mnóstwem książek kulinarnych dotyczących obróbki ryb, dwoma kompletami noży i innymi  drobnymi  prezentami.

 

Materiał: Aleksandra Nowaczyk- dyrektor Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Samostrzelu