Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną białą

Przedstawiamy przepis na aromatyczny i bezmięsny gulasz, przygotowany na bazie papryki, ziemniaków, pomidorów i cebuli. Podawany z kaszą gryczaną białą, będzie doskonałym daniem obiadowym.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną białą

www.halina.eu

Składniki:

  • 2 saszetki białej kaszy gryczanej (np. marki Halina)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę
  • 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100ml mleczka kokosowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki i ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.
  2. Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Podlać wodą(bulionem) i przecierem, doprawić solą i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Na koniec dodać mleczko kokosowe.
  5. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group