Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe, dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy przepis na lekkie danie z kaszą bulgur, szynką dojrzewającą oraz młodym czerwonym szczawiem. Całości dopełnia dekoracja z jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.
Zapraszam do zapoznania się z autorskim przepisem i zdjęciem marki Halina oraz do wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.
Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawie
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur(np. marki Halina)
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mixu sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Metoda:
- Piekarnik rozgrzać do 150 st.C blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
- Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
- Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
Smacznego!
Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group | |