Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem

Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe, dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy przepis na lekkie danie z kaszą bulgur, szynką dojrzewającą oraz młodym czerwonym szczawiem. Całości dopełnia dekoracja z jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.

Zapraszam do zapoznania się z autorskim przepisem i zdjęciem marki Halina oraz do wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawie

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur(np. marki Halina)
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • garść mixu sałat
  • 1/2 ogórka
  • groszek wąsaty
  • młody szczaw czerwony
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
  4. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
  5. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!

Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group