Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Wszyscy uwielbiamy gofry, dlatego na koniec wakacji przygotowaliśmy przepis na bezglutenowy przysmak z pysznymi owocami – smażonymi śliwkami, porzeczkami i jagodami. Całość zwieńczy domowa bita śmietana. W załączniku przesyłam przepis marki Ocelio oraz autorskie zdjęcie przygotowane specjalnie dla marki.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

  • 500gbezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
  • 150g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

Dodatki:

  • 10 śliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Garść granoli
  • Szczypta cynamonu
  • 1 śmietanka 30%
  • Jagody
  • Porzeczki
  • Miód

Metoda:

  • Rozpuścić masło. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem. Do całości przelać rozpuszczone masło. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
  • Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
  • Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
  • Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.
Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group