Wszyscy uwielbiamy gofry, dlatego na koniec wakacji przygotowaliśmy przepis na bezglutenowy przysmak z pysznymi owocami – smażonymi śliwkami, porzeczkami i jagodami. Całość zwieńczy domowa bita śmietana. W załączniku przesyłam przepis marki Ocelio oraz autorskie zdjęcie przygotowane specjalnie dla marki.
Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.
Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną
Składniki na ciasto:
- 500gbezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
- 150g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
Dodatki:
- 10 śliwek
- 1 łyżka masła orzechowego
- Garść granoli
- Szczypta cynamonu
- 1 śmietanka 30%
- Jagody
- Porzeczki
- Miód
Metoda:
- Rozpuścić masło. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem. Do całości przelać rozpuszczone masło. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
- Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
- Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
- Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.
Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|