Przedstawiamy przepis na bezglutenowy pudding na bazie roślinnego napoju sojowego, ryżu i… pietruszki. Słodki, kremowy i zaskakujący! Z dodatkiem owoców tworzy idealny, wakacyjny deser, również dla osób na klasycznej diecie. Zapraszam do zapoznania się z materiałem. Mam nadzieję, że przepis będzie interesujący dla Państwa.
Przepis marki Ocelio
Bezglutenowy pudding z napojem waniliowym
Składniki:
- 2 szklanki bezglutenowego waniliowego napoju sojowego (np. marki Ocelio)
- 2 szklanki korzenia pietruszki
- 2 – 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu białego
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- świeże owoce do dekoracji
Metoda:
- Korzeń pietruszki obieramy kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w napoju sojowym z cukrem do momentu aż będzie zupełnie miękki.
- Ugotowaną pietruszkę blendujemy razem z ugotowanym ryżem na gładką masę. Jeśli pudding jest za gęsty dodajemy więcej napoju sojowego.
- Na koniec dodajemy posiekaną miętę, przekładamy do naczynek i posypujemy świeżymi owocami.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group | |