Czarne bociany uwiecznione aparatem pomiędzy Ślesinem a Samsiecznem

702

Wczoraj, 16 sierpnia 2019 roku natrafiłem na 15 czarnych bocianów w towarzystwie czapli siwych pomiędzy Ślesinem a Samsiecznem. Oczywiście, zawsze mam przy sobie aparat fotograficznym, zatrzymałem się, a efekt można obejrzeć na zamieszczonych zdjęciach.

Czarny bocian jest nieco mniejszy od bociana białego. Ubarwienie czarne z metalicznym połyskiem, brzuch biały. Dziób, naga skóra wokół oczu i nogi czerwone. W odróżnieniu od swego krewniaka bocian czarny uważany jest za skrytego ptaka leśnego, raczej unikającego kontaktów z człowiekiem. Ostatnio zmienia swe zwyczaje i zaczyna gnieździć się coraz bliżej osad ludzkich, nawet w niewielkich lasach. Występuje na terenie całego kraju. Bardzo nieliczny ptak lęgowy, ok. 1200 par. Gniazdo buduje z gałęzi w koronie lub rozwidleniu drzew, w górach na półce skalnej. Żywi się głównie rybami, płazami, wodnymi bezkręgowcami, także małymi ssakami, gadami i dużymi owadami. Do Polski przylatuje w miesiącu kwietniu, a odlatuje w sierpniu-wrześniu. Jest gatunkiem chronionym, wymieniony w Dyrektywie ptasiej, zagrożony utratą podmokłych siedlisk lęgowych i żerowiskowych.

tekst i zdjęcia: Zbigniew Kubisz