Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, choinką i Świętym Mikołajem z workiem prezentów, ale też ze stołem pełnym pysznych potraw świątecznych. Według tradycji powinny być one postne, czyli bezmięsne oraz smażone z wykorzystaniem tłuszczów roślinnych. To także posiłki pełne…mąki pszennej, której osoby na diecie bezglutenowej jeść nie mogą. Podpowiadamy, jak przygotować stół wigilijny bez glutenu?
Okres przedświąteczny to czas wielkich przygotowań i planów. To nie tylko zakup odpowiednich prezentów, wystrojenie choinki, świąteczne porządki, wykorzystanie ozdób świątecznych czy przygotowanie zastawy. To też kilkugodzinne pichcenie w kuchni. Przed przystąpieniem do przyrządzania kolejnych potraw wigilijnych, warto zainspirować się bezglutenowymi propozycjami wytrawnymi i deserowymi.
Na słono
Czym byłyby święta bez ciemnoczerwonego, aromatycznego barszczu z uszkami lub pierogami? Zazwyczaj nadziewamy je samymi grzybami lub z dodatkiem kapusty. Do bezglutenowych uszek najlepiej sprawdzi się mąka gryczana lub ryżowa, a za kleik posłuży dodatek mąki ziemniaczanej. Z takiej samej mieszanki przyrządzimy również bezglutenowe krokiety. Pamiętajmy jednak, aby bułka tarta, w której później obtaczamy naleśniki, nie zawierała skrobi pszennej.
Na niektórych stołach wigilijnych zamiast uszek, do barszczu goszczą małe paszteciki z kapustą i grzybami. To także świetne rozwiązanie dla małych niejadków, którym nie smakują tradycyjne pierożki. Do ich przygotowania najlepiej użyć gotowej mieszanki bez glutenu do…pizzy! Urobione z niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, a po upieczeniu jest idealnie chrupkie. Dodatkowo, zamiast klasycznego krowiego mleka, możemy użyć mleka roślinnego, z powodzeniem sprawdzi się tutaj napój sojowy.
Na słodko
Desery i ciasta bezglutenowe mogą być sporym polem do popisu! Na pierwszy ogień idzie oczywiście tradycyjny makowiec, który możemy upiec w nieco mniej tradycyjnej formie, dając masę makową pomiędzy dwa rozwałkowane płaty ciasta. Masę do wypieku przygotujemy ze słodkiej mieszanki bezglutenowej. Z tej mieszanki przygotujemy także tradycyjny piernik, z dodatkiem kakao i cynamonu. Korzystanie z gotowych mieszanek mąk jest o tyle wygodniejsze, że nie musimy martwić się źle dobranymi proporcjami mąk. Przy pieczeniu piernika jest to istotne, ponieważ ciasto musi wyjść jednocześnie wilgotne, sprężyste i kruche.
Jeśli mówimy o kruchości, nie możemy zapomnieć o tradycyjnych kruchych ciasteczkach w wersji intensywnie maślanej lub korzennej. Do ich przygotowania potrzebujemy mieszanki mąk bezglutenowych do ciasta, dobrej jakości masła i do wersji korzennej – mieszanki przypraw.
Aby tradycyjne ciasta nie pozostały bez ozdób, możemy przygotować prosty lukier z cukru pudru i wody z kilkoma kroplami soku z cytryny i stworzyć z nim fantazyjne wzorki na ciastkach.
Dla fanów innych smaków niż świąteczne kruche ciasteczka polecamy włoski specjał – cantuccini. To niezwykle kruche i delikatne toskańskie ciasteczka z migdałami. Co ciekawe, tradycyjny przepis na cantuccini posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne dla regionu Toskanii. Ciastka wyróżniają się użyciem olejku migdałowego i obranych migdałów oraz podwójnym pieczeniem, dzięki czemu zachowują swoją idealną chrupkość.
Bezglutenowe święta niesłusznie postrzegane są jako coś trudnego, ponieważ większość dań wigilijnych opiera się na mące. Jednak nie taki gluten straszny jak go malują. Jeśli jesteśmy w posiadaniu mąk bezglutenowych lub gotowych mieszanek mąk do wypieku ciast, z pewnością przygotujemy tradycyjne ciasta, jak i dania wytrawne. Nie zapomnijmy też o jarskich potrawach, które naturalnie nie mają glutenu jak gołąbki z kaszą gryczaną, groch z kapustą czy ryba po grecku. Z takim przygotowaniem wigilijną wieczerzę uda się przyrządzić bez grama glutenu – mówi Karol Sadowski z Ocelio
Bezglutenowe święta Bożego Narodzenia będą prawdziwą ulgą dla osób cierpiących na jego nietolerancję bądź uczulenie, a także chorych na celiakię. Prawdziwie tradycyjny, polski stół wigilijny nie musi obfitować w glutenowe potrawy, ponieważ dania przygotowywane na mące gryczanej, ryżowej czy owsianej w niczym nie ustępują tym z mąki pszennej. A już szczególnie nie w słodkich ciastach i ciasteczkach. Wesołych i pysznych świąt!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|