Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy
Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert
Cukier trzcinowy
1 Figa
50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
20-30g ziarno słonecznika
1 szt camembert
1 pomarańcza
Sos:
25g musztardy Dijon
25g soku z malin
50g oliwy z oliwek
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym
500g kasztanów jadalnych
50g masła
50g cebuli
300g batatów
200g marchew
250ml mleka kokosowego
Kardamon, wanilia, cynamon, sól
Naciąć skorupki i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki. Ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe. Całość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.
Kaszotto z pęczaku z grzybami
400g świeżych grzybów
80g cebuli
2 ząbki czosnku
150g kaszy pęczak
100ml białego wina
1l bulionu warzywnego
50g parmezanu
100g masła
50ml śmietanki słodkiej 18%
Pęczek natki pietruszki
Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wsypujemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje i zaczynamy partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu czekamy, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotujemy aż kasza będzie mocno al dente. Na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy grzyby, gdy woda odparuje dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodajemy je do kaszy i dolewamy śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.
Kremowa zupa z pieczonej dyni
1 kg dyni
250ml mleka kokosowego
400g ziemniaków
100g cebuli
1l bulionu warzywnego lub mięsnego
Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Masło
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.
Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym
100g cebuli
2 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego (wieprzowe)
400g dyni
200g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
800ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 puszka pomidorów
200g soczewicy czerwonej
200g sera zółtego lub mozzarelli
Kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra
W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.
Commplace