Krem z dyni z czerwoną soczewicą 

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna. Poniżej przepis na nieco podkręconą wersję, wzbogaconą o czerwoną soczewicę marki Halina, ser feta oraz czosnkowe grzanki. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Krem z dyni z czerwoną soczewicą 

Składniki:

Zupa:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól i pieprz
    Dodatki:
  • 4 kromki bagietki wiejskiej
  • ser feta
  • pietruszka posiekana
  • dowolna sałata
  • olej z dyni

Metoda:

  1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
  2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
  3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group