Miłosne przepisy dla zakochanych

159

Walentynki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku. Obchodzone na niemal całym świecie, święto zakochanych to wyjątkowa okazja na wyznanie miłości swojej sympatii. To wyjątkowy dzień, który w całości poświęcamy bliskiej sercu osobie. Podpowiadamy, jak oczarować ukochaną lub ukochanego oryginalną kolacją walentynkową. W naszych pomysłach znajdziecie jajka z szynką w cieście francuskim, przepyszne kanapki typu finger food oraz niezwykłe łódeczki salami.

Jeśli planujemy romantyczny wieczór spędzić w domu, warto zadbać o miłosny nastrój i czarujące jedzenie. Pyszna kolacja to idealny przepis na zdobycie oczekiwanej sympatii bądź zachwycenie pomysłowością swojej drugiej połówki.

Organizując romantyczną kolację w domu, chcemy zaimponować ukochanej osobie dobrym smakiem i oryginalnymi daniami. Taką potrawą będą z pewnością jajka z szynką, pieczone w cieśnie francuskim. Jeśli mamy ochotę na lekką przekąskę, pomyślmy o przepysznych kolorowych kanapeczkach z pastą warzywno-mięsną, udekorowanych kolorowymi warzywami. Dodatkiem do posiłku mogą być proste, ale efektowne łódeczki z plastrami salami, oliwkami, zielonymi łodygami szczypioru i pomidorkami koktajlowymi – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Poniżej znajdziecie kilka pysznych pomysłów na domową, miłosną kolację dla dwojga.

Jajka z szynką dębową ZM Pekpol w cieście francuskim

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 6 jajek

– 100 g szynki dębowej ZM Pekpol

– 6 pomidorków koktajlowych

– pęczek szczypiorku

– wędzona słodka papryka

– 10 dkg sera żółtego

– sól morska gruboziarnista

– sałata do dekoracji

Jak przygotować:

Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione dodatki do kanapek
  • oliwki
  • rukola
  • marynowana papryka peperoni
  • jajko
  • papryka
  • pomidory
  • ser
  • bazylia
  • szynka kurpiowskie specjały
  • sałata

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • salami MIX ZM Pekpol
  • kilka łyżek twarogu
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek szczypioru
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Anna Rogoźnicka Senior PR & Content Marketing Specialist SFERA Group