Podczas drugiego spotkania z dietetyk Panią Lidią Lasik, które odbyło się w nakielskiej bibliotece we wtorek 19 marca, mogliśmy posłuchać o wpływie żywienia na choroby cywilizacyjne, które są zmorą naszych czasów.
Pani Lidia przedstawiła wyniki badań i statystyki dotyczące zdrowia – okazuje się, że wśród osób poniżej 20. roku życia coraz większa grupa narzeka na problemy żołądkowo-jelitowe, czego powodem jest niewłaściwe odżywianie.
Podkreśliła, że wszystko, co wkładamy do ust ma wpływ na nasze zdrowie – i nie należy tych słów traktować jak truizm. Oraz dała ważną wskazówkę, że wyznacznikiem zdrowej diety powinien być jej niski stopień przetworzenia.
Istotę wpływu odżywiania na organizm celnie ujęła w jednym zdaniu, żyjąca w ubiegłym stuleciu, litewsko-amerykańska praktyczka medycyny holistycznej, naturopatka
i popularyzatorka surowej żywności Ann Wigmore„ Mądrze dobrana żywność może być najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym lekiem, zaś źle dobrana, może być najwolniej działająca trucizną.”
Spotkanie było cenną godziną dla zdrowia.
Jolanta Dąbrowska – Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Nakle nad Notecią