Nakło nad Notecią: Warsztaty kulinarne „Jesień na talerzu”

Jesień na talerzu” , to już trzecie warsztaty kulinarne uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Zespołu Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.

29 września 2023 r kolejny raz uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.

Tym razem do przygotowania potraw wykorzystano dobrodziejstwa jesiennej pory roku, czyli dynię, grzyby, śliwki i jabłka.  W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, jesienne i smaczne: zupa krem z dyni pod kapeluszem z ciasta francuskiego, tatar z kaparami wykonany techniką wędzenia, (podawany z grzankami z chleba pomidorowo-serowego własnego wypieku), policzki wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym z puree czosnkowym oraz szarlotka zdekonstruowana.

Ponownie cieszyliśmy się cudowną atmosferą, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon.

Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów.

Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować”  zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.

 

Agnieszka Andrzejewska – Zespół Szkół w Lubaszczu