Ormiański chłodnik z białym ryżem – przepis

Od tygodnia wszystkim z nas dokuczają upały. Na pyszny letni obiad, proponujemy zaskakujący chłodnik prosto z Armenii. Podawany z białym ryżem jest idealnym pomysłem na lekki posiłek. W załączniku przesyłam autorski przepis marki Halina oraz zdjęcia dania.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Ormiański chłodnik z białym ryżem

Składniki:

  • 100g ryżu białego marki Halina
  • 400g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 100ml wody
  • 100g lodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
  3. Wszystkie składniki wymieszać razem.Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group