Klienci Tesco mają możliwość przyłączenia się do walki z marnowaniem żywności – podczas codziennych zakupów. We wszystkich sklepach sieci, produkty z krótkim terminem ważności są przeceniane. Dzięki temu, co miesiąc Tesco wspólnie z klientami ratuje średnio 5025 kilogramów żywności w Nakle!
Przecenianie produktów z krótkim terminem ważności jest jednym z najlepszych rozwiązań na ograniczenie marnowania żywności. Takie rozwiązanie oznacza, iż produkty, które mogłyby się zmarnować i zostać wyrzucone jeszcze w sklepie – trafiają do koszyków klientów. W Tesco od wielu lat półka z przecenami jest stałym elementem sklepów. Niższe ceny zachęcają do zakupu, a tym samym – do znalezienia zastosowania dla produktu, który uległby zmarnowaniu.
W Nakle w sklepie Tesco przy ul Sądowej 14aśrednio w ciągu jednego miesiące zostaje uratowane około 5025 kg żywności! W naszym regionie do najczęściej przecenianych produktów należą warzywa i owoce – każda kategoria w wadze niemal 22204 kg oraz nabiał – ponad 7291 kg. Co miesiąc w całej Polsce w ten sposób Tesco ratuje ponad 2 tysiące ton żywności!
– Obniżona cena zachęca klientów do zakupów i pozwala ograniczać skalę marnowania w sklepach. Kształtuje także pozytywne zwyczaje – zaczynamy inaczej patrzeć na żywność, którą mamy w domach. Uczymy się efektywnie wykorzystywać produkty ze zbliżającą się datą przydatności, więc zmniejszamy skalę marnowania w naszych domach – podkreśla Michał Sikora, rzecznik prasowy Tesco Polska.
Przeceny produktów to tylko jeden z kanałów wpływających na ograniczanie marnowania żywności w sieci sklepów. Gdy nadwyżka żywności nie zostanie sprzedana, a produkty spożywcze wciąż nadają się do spożycia przez ludzi, zostają przekazane najbardziej potrzebującym. Kluczowa wówczas dla Tesco jest współpraca z lokalnymi Bankami Żywności, Caritas Polska i lokalnymi organizacjami charytatywnymi. Z kolei produkty nie nadające się do spożycia przez ludzi, Tesco przekazuje organizacjom pomagającym zwierzętom – jako „Duża pomoc dla małych przyjaciół”.
Co roku na świecie marnuje się aż 30% wytworzonej żywności. To oznacza, że ponad miliard gotowych do spożycia produktów nigdy nie trafi na stoły. W Polsce na jednego mieszkańca przypada średnio 235 kg żywności zmarnowanej w ciągu roku. To nie tylko pieniądze, które mogłyby zostać zaoszczędzone, ale także ogromne straty dla naszej planety. Bowiem marnowanie żywności przekłada się na 8% emisję gazów cieplarnianych.
Ewa Chojnacka