Przepis kulinarny: Bezglutenowy budyń czekoladowy

Przedstawiamy prosty przepis na domowy, bezglutenowy budyń czekoladowy, który z powodzeniem mogą zjeść również osoby na diecie bez laktozy. To wszystko dzięki zastąpieniu mleka napojem roślinnym (w tym przypadku napojem owsianym), który wyróżnia się niską zawartością tłuszczów nasyconych.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Bezglutenowy budyń czekoladowy

Składniki (2 porcje):

  • 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru (lubmiodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny

Przygotowanie:

  1. Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop), cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek
  2. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
  3. Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi składnikami.
  4. Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
  5. Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami.

Smacznego!

www.ocelio.pl