Rolnicy i producenci ekologicznej żywności kuszą zdrowym jedzeniem

Rolnicy z Pomorza Zachodniego i Wielkopolski uruchomili platformę, na której będzie można sprzedawać swoje własne wyroby spożywcze. Liczą, że rolnicy w całej Polsce przyłączą się do akcji i wypromują modę na zdrowe jedzenie.
 
Kiedy przyszła epidemia, podjęli decyzję o zbudowaniu platformy, która będzie wspierała małych producentów żywności, rolników, czy pasjonatów dobrego smaku okazyjnie sprzedających swoje przetwory.
– Lubimy zdrowo i smacznie zjeść – uśmiecha się jeden z pomysłodawców platformy, Grzegorz Matławski, pochodzący z niewielkiego Gryfina. – Wybuch epidemii i wprowadzone obostrzenia sanitarne uświadomiły nam, że wielu przedsiębiorców, w tym rolników, zostało mocno ograniczonych jeśli chodzi o możliwość sprzedaży swoich produktów. W mediach społecznościowych zaczęły powstawać rozmaite grupy wsparcia i wymiany informacji, ale z przyjaciółmi wciąż czułem pewien niedosyt – tłumaczy.
Platforma jest już dostępna, można na niej kupić między innymi tłoczone soki, tradycyjne sery, miody, dżemy, przyprawy a nawet ekologiczne smakołyki z Grecji.
– Kiedy zaczęliśmy mówić o naszym pomyśle, zostaliśmy dostrzeżeni przez producentów ekologicznych produktów w Grecji, za pośrednictwem naszej platformy można kupić bezglutenowe przyprawy, w tym wspaniałe oregano zbierane na zboczach góry Olimp – mówi Grzegorz Matławski.
Producenci, którzy już wystawili do sprzedaży swoje produkty, namawiają do zakupów. Liczą, że polskie rolnictwo dostanie wsparcie ze strony indywidualnych klientów, tym bardziej, że trwająca epidemia wciąż wymaga dużej ostrożności. Pomysłodawcy zachęcają również rolników do wystawiania produktów do sprzedaży, można to zrobić całkowicie bezpłatnie.
– Chcemy pokazać i przypomnieć, jak świetnie smakuje polska żywność – mówi Grzegorz Matławski. – I co najważniejsze, dobra żywność wcale nie musi być droga – komentuje.
Sprzedawcy i nabywcy platformę znajdą pod adresem www.alezdrowo.pl. Rolnicy i producenci ekologicznej żywności kuszą zdrowym jedzeniem

Rolnicy z Pomorza Zachodniego i Wielkopolski uruchomili platformę, na której będzie można sprzedawać swoje własne wyroby spożywcze. Liczą, że rolnicy w całej Polsce przyłączą się do akcji i wypromują modę na zdrowe jedzenie.

Kiedy przyszła epidemia, podjęli decyzję o zbudowaniu platformy, która będzie wspierała małych producentów żywności, rolników, czy pasjonatów dobrego smaku okazyjnie sprzedających swoje przetwory.
– Lubimy zdrowo i smacznie zjeść – uśmiecha się jeden z pomysłodawców platformy, Grzegorz Matławski, pochodzący z niewielkiego Gryfina. – Wybuch epidemii i wprowadzone obostrzenia sanitarne uświadomiły nam, że wielu przedsiębiorców, w tym rolników, zostało mocno ograniczonych jeśli chodzi o możliwość sprzedaży swoich produktów. W mediach społecznościowych zaczęły powstawać rozmaite grupy wsparcia i wymiany informacji, ale z przyjaciółmi wciąż czułem pewien niedosyt – tłumaczy.
Platforma jest już dostępna, można na niej kupić między innymi tłoczone soki, tradycyjne sery, miody, dżemy, przyprawy a nawet ekologiczne smakołyki z Grecji.
– Kiedy zaczęliśmy mówić o naszym pomyśle, zostaliśmy dostrzeżeni przez producentów ekologicznych produktów w Grecji, za pośrednictwem naszej platformy można kupić bezglutenowe przyprawy, w tym wspaniałe oregano zbierane na zboczach góry Olimp – mówi Grzegorz Matławski.
Producenci, którzy już wystawili do sprzedaży swoje produkty, namawiają do zakupów. Liczą, że polskie rolnictwo dostanie wsparcie ze strony indywidualnych klientów, tym bardziej, że trwająca epidemia wciąż wymaga dużej ostrożności. Pomysłodawcy zachęcają również rolników do wystawiania produktów do sprzedaży, można to zrobić całkowicie bezpłatnie.
– Chcemy pokazać i przypomnieć, jak świetnie smakuje polska żywność – mówi Grzegorz Matławski. – I co najważniejsze, dobra żywność wcale nie musi być droga – komentuje.
Sprzedawcy i nabywcy platformę znajdą pod adresem www.alezdrowo.pl.

Rafał Mikołaj Wróbel

zdjęcie ilustracyjne