Lekki cytrusowy smak i aromat to zaskakujący i pyszny element przepisu na sypki ryż parboiled marki Britta z kurczakiem w sosie pomarańczowym. Niecodzienne połączenie smaków z pewnością będzie zaskakujące dla każdego, kto spróbuje dania. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Ryż parboiled z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 1 saszetka ryżuparboiled (np. marki Britta)
- 1 filet z kurczaka
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
- Łyżka sezamu
- Olej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
- Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
- Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
- Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|