Ryż parboiled z kurczakiem w sosie pomarańczowym

Lekki cytrusowy smak i aromat to zaskakujący i pyszny element przepisu na sypki ryż parboiled marki Britta z kurczakiem w sosie pomarańczowym. Niecodzienne połączenie smaków z pewnością będzie zaskakujące dla każdego, kto spróbuje dania. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania autorskiego przepisu marki Britta. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.

Ryż parboiled z kurczakiem w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 1 saszetka ryżuparboiled (np. marki Britta)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
  • Łyżka sezamu
  • Olej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
  3. Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
  4. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
  5. Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
  6. Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group