Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku. Kolorowa, obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu dostarczy nam niezbędnej energii. Sprawdźcie tę propozycję w letnie popołudnie – kulinarny sukces gwarantowany!
Sałatka z młodym szpinakiem
Składniki:
3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
2 małe, upieczone buraki
50 g sera halloumi
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
garść orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak młody marki Eisberg ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić
w kostkę i wymieszać ze szpinakiem.Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Serhalloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę
i smażyć ser aż się przyrumieni.Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzecha minerkowca i włoskimi oraz żurawiną.
Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group