Sałatka z młodym szpinakiem

Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku. Kolorowa, obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu dostarczy nam niezbędnej energii. Sprawdźcie tę propozycję w letnie popołudnie – kulinarny sukces gwarantowany!

Sałatka z młodym szpinakiem

Składniki:

3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg

2 małe, upieczone buraki

50 g sera halloumi

garść żurawiny

garść orzechów włoskich

garść orzechów nerkowca

2 łyżki oliwy

sól

pieprz czarny

Dressing:

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody

1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak młody marki Eisberg ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić
w kostkę i wymieszać ze szpinakiem.Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Serhalloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę
i smażyć ser aż się przyrumieni.Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzecha minerkowca i włoskimi oraz żurawiną.

Dominika Szalek – PR Manager Orchidea Creative Group