Szubin: Licealiści z Wyspiańskiego na Sycylii

Od 20 do 24 lutego 2023r. uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie realizowali na Sycylii kolejną mobilność projektu Erasmus+.
Pierwszy dzień pobytu w Palermo upłynął na zajęciach integracyjnych w szkole partnerskiej oraz na zwiedzaniu najstarszych zabytków miasta wpisanych na listę UNESCO, m.in. Arab Norman Path, The quattrocanti, The Pretorianfountain, The Cathedral of Palermo. Wędrówka po mieście związana była też z koniecznością realizacji zadań sprawdzających wiedzę na temat odwiedzanych miejsc. Po tradycyjnym obiedzie, przygotowanym przez uczniów włoskiej szkoły, odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których wykonywano słodkie sycylijskie przysmaki.

Drugiego dnia odbyła się na wycieczka do jednej z dwóch sycylijskich plantacji drzew, z których wytwarzany jest cukier. W pobliskiej fabryce uczniowie poznali technologię produkcji cukru manna wykorzystywanego głównie w cukiernictwie, kosmetologii i medycynie. Zwiedzili także lokalną fabrykę oliwy oraz wzięli udział w warsztatach kulinarnych, w czasie których dowiedzieli się, jak przygotować karnawałowe sycylijskie danie testa di Turco. Dzień zakończył się na zwiedzaniu urokliwego górskiego miasteczka Castelbueno i degustacji słodkich specjałów.

Trzeci dzień mobilności rozpoczął się od zwiedzania Pałacu Chińskiego, czyli dawnej rezydencji królewskiej rodu Burbonów, zaprojektowanej w stylu chinoiserie. Kolejnym punktem programu była wizyta w Muzeum Etnograficznego oraz spacer po parku La Favorita, założonym w 1799 przez Ferdynanda III i pełnym wspaniałych okazów sycylijskiej flory. Dzień zakończył się zajęciami komputerowych, w czasie których wykorzystywano wiedzę z wcześniejszej wycieczki do Castelbuono.

Czwarty dzień upłynął na podróży w stronę Trapani. Pierwszym przystankiem na trasie wyjazdu było miasto Alcamo i wytwórnia ekologicznego sera ricotta, drugim zaś – miejscowość o nazwie Marsala, w której zwiedzano miejsce pozyskiwania soli morskiej. Niewątpliwą atrakcją wyjazdu były tzw. brioche con gelato, lody w bułce, które można zjeść tylko na Sycylii.

Piąty dzień  rozpoczął się od warsztatów ekologicznych, podczas których uczestnicy projektu uczyli się, jak można wykorzystać plastikowe butelki do przygotowania ozdobnych kwiatów i biżuterii. Później, w pracowni komputerowej,przygotowywano elektroniczne diariusze podróży z wykorzystaniem zdjęć, filmików i informacji zdobytych podczas tygodnia spędzonego na Sycylii. Dzień zakończył się wycieczką na plażę w Mondello i wieczorną kolacją pożegnalną, składającą się z tradycyjnych dań kuchni sycylijskiej, przygotowaną przez uczniów włoskiej szkoły.

 

I Liceum Ogólnokształcące w Szubinie