Bezglutenowy torcik z owocami to nasza propozycja na wiosenne przedpołudnia przy kawie. Lekko słodki tort z pysznymi owocami z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom. Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Ocelio. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja dla Państwa.
Torcik bezglutenowy ze bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio
- 150 g masła
- 4 jajka
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 600ml śmietany 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- Sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka wody
- drobne owoce
Metoda:
- Mieszankę do wypieku ciasta wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, 4 całymi jajkami i 3 łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy (około 20cm) i piec przez 40 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na trzy plastry.
- Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać tak aby wszystko się połączyło.
3. Plastry ciasta rozłożyć na blacie. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Każdy plaster ciasta skropić wodą i przekładać warstwą masy ze śmietany i serka. Torcik udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego!
Łukasz Nocuń – PR & Content Marketing Specialist SFERA Group |
|