W wyniku przeprowadzonej kontroli przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nakle nad Notecią stwierdzono przekroczenie parametrów bakterii z grupy coli, barwy i mętności.
PPIS stwierdza warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi po uprzednim przegotowaniu do czasu zakończenia działań naprawczych przez gestora wodociągu i przedstawiciela PPIS w Nakle nad Notecią wyników badań, potwierdzającego doprowadzenia jakości wody do właściwych norm sanitarnych.
UWAGA: wodę należy gotować minimum przez 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Przegotowania też wymaga woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo warzyw i owoców, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Główny Inżynier d/s Wodociągów i Kanalizacji
Zakładu Gospodarki Komunalnej w Mroczy
mgr inż. Marcin Dudziński