Wyniki konkursu kulinarnego w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku

137

Celem konkursu „Najlepszy deser” było kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej i podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego.

W konkursie wzięły udział 3 dwuosobowe zespoły, uczennice klas technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Każdy zespół  wykonał deser na zajęciach praktycznych w klasopracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku.

Wykonane prace konkursowe były oceniane przez jurorów, którzy wzięli pod uwagę:

– odpowiedni dobór składników,

– teksturę poszczególnych elementów deseru,

– kreatywność i estetykę podania,

– smak.

Poziom był bardzo wyrównany, każdy przygotował zaskakująco pyszne, kreatywne słodkości, Jury postanowiło przyznać wszystkim takie same nagrody, którymi były bony podarunkowe przekazane przez Pana Rafała Maławy, do wykorzystania w Restauracji ORION w Wyrzysku.

Dziękuję uczniom za udział, a sponsorowi za okazaną, kolejny raz pomocną dłoń.

Alina Kwiatkowska