Coraz więcej osób deklaruje rezygnację z mięsa lub znacząco ogranicza jego spożycie– niespełna12% przyznaje, że spożywa je codziennie[1]. Z ostatnich badań wynika, że już 1 mln Polaków w wieku 18-65 latto wegetarianie i weganie, natomiast aż 2 mln planuje przejść na taką dietę[2]! Jadłospis eliminujący mięso,oparty na zbożach,warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobącały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich?Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście” opowie o zaletach włączenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców do codziennego menu oraz wadach płynących z ograniczenia spożywania mięsa.
Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym.
– Jeśli chcemy eliminować z diety mięso,w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty świeże – warzywa i owoce oraz zboża i nasiona oleiste, które dzięki zawartości witamin i składników odżywczych znacząco wpłyną na poprawę stanu naszego zdrowia. Prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta bezmięsna, z dużą ilością warzyw i owoców pozwala zapobiegać wielu chorobom, w tym m.in.: otyłości, cukrzycy typu II,chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczemu, hipercholesterolemii, nowotworom, kamicy żółciowej i nerkowej– mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert kampanii.
Ograniczając spożycie mięsa, a zastępując je owocami i warzywami, dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, ważnych witamin i składników mineralnych.
– Ogromną zaletą diety bezmięsnej jest dostateczne spożycie warzyw i owoców, które są źródłem ważnych w diecie witamin, a przede wszystkim witaminy C. Pełni ona wiele istotnych funkcji w organizmie, jak np. poprawia odporność, warunkuje prawidłowy rozwój chrząstki, kości i zębów, przyspiesza gojenie ran. Dzięki takiemu rodzajowi odżywiania dostarczamy również odpowiedniej ilości błonnika, który nie tylko usprawnia działanie przewodu pokarmowego, ale również obniża poziom cholesterolu i ułatwia wydalanie z organizmu metali ciężkich oraz toksyn– zapewnia ekspertka.
Decyzja o przejściu na dietę eliminującą mięso powinna być jednak przemyślana, skonsultowana z odpowiednim specjalistą oraz opierać się na Piramidzie Zdrowego Odżywiania.
– Podstawą tego typu żywienia powinny być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, cieciorka, groch, bób, fasola – jako substytuty mięsa), produkty mleczne i nabiałowe, jajka oraz tłuszcze roślinne i nasiona oleiste, jak np.: orzechy, pestki dyni i słonecznika – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.
Wykluczenie mięsa z codziennego jadłospisu nie zawsze jest jednak korzystne dla zdrowia, jak w przypadku osób młodych, które są w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.
–Białko pochodzenia zwierzęcego jest najbardziej wartościowe i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych mu aminokwasów. Dlatego też odgrywa kluczową rolę w rozwijającym się, młodym organizmie.Istnieje jednak na to sposób – rezygnując ze spożywania mięsa, możemy dostarczyć białko wraz z produktami mlecznymi – mleko, jogurt, kefir, ser żółty, ser biały, maślanka, zsiadłe mleko, sery pleśniowe, twarogowe. Większym problemem związanym z nieodpowiednią ilością spożywanego mięsa zwierzęcego jest deficyt żelaza hemowego, które zapobiega rozwojowi niebezpiecznej anemii. Najlepsze źródła tego żelaza tonatka pietruszki, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, owoce strączkowe, śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże oraz kakao –dodaje dietetyczka.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
[1]Sondaż przeprowadzony w ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście”, badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą SW Research w lipcu 2019 roku metodą wywiadów on-line (CAWI), na próbie N=1031, wśród Polaków.
w wieku 20-50 lat.
[2]Raport Food Trendów Pyszne.pl, badanie zrealizowane w kwietniu 2019 na reprezentatywnej grupie 800 Polaków w wieku od 18 do 65 lat.
Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek
Składniki (dla 4 osób):
- 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)
Przyprawy do mięsa:
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Placki z cukinii:
- 500 g cukinii
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki (20 g) mąki
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)
Keczup jabłkowy:
- 200 g jabłek
- 100 g cebuli
- 80 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki wody
- 20 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- sól, pieprz
- 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia
Dodatkowo:
- 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
- 150 g pomidora
- 80 g cebuli czerwonej
- 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego
Sposób wykonania:
Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
Prezentacja: Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.
Zespół kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”