Praktyczna nauka zawodu uczniów z kcyńskiego Korczaka

482

Koordynatorki zajęć zawodoznawczych w Zespole Szkół Specjalnych w Kcyni, p. Agnieszka Bembnista i p. Agnieszka Maciejewska, kolejny raz zorganizowały dla uczniów Szkoły Branżowej i klas PDP wycieczkę zawodoznawczą. Tym razem młodzież udała się  do Hotelu – Restauracji „SAGA” w Zamościu, aby poznać tajniki pracy w kuchni.

Uczniowie po zapoznaniu się z miejscem pracy, a także najważniejszymi zasadami pracy w kuchni, przystąpili do pieczenia  i dekorowania świątecznych pierników. Samodzielne rozpracowanie przepisu, poprawne dobranie gramatury produktów a także umiejętność przygotowania składników przyczyniły się do wykonania smacznych i kolorowych pierników. Młodzież z wielkim zaangażowaniem, pomysłowością i chęcią pracy kolejny raz miała możliwość uczestniczenia ciekawej formie zajęć. Praktyki zawodoznawcze pozwalają uczniom przełamać bariery związane z niepełnosprawnością, przygotować ich do samodzielnego wykonywania zadań w rzeczywistych warunkach pracy oraz rozwijać  w nich kompetencje kluczowe.

Koordynatorki spotkania dziękują pracownikom Hotelu – Restauracji „SAGA” za możliwość zorganizowania i przeprowadzenia zajęć a także chęć dalszej współpracy. Już niedługo kolejne, bardzo ciekawe zajęcia.

materiał: ZSS Kcynia